Tenzij je de luxe van twee identieke camera's hebt, zul je 2 foto's moeten maken: een voor het linker oog en een voor het rechter. Dat houdt wel in dat je geen 3D afbeeldingen kunt maken van bewegende zaken.
Methode 1: parallelle opnames
Er zijn twee methodes om bruikbare afbeeldingen te krijgen. De eerste is om de foto's parallel te schieten. Maak eerst de foto die het linker oog voorstelt. Daarna verplaats je de camera exact haaks op de kijkrichting een stukje naar rechts en maakt de foto voor het rechter oog. Het is zeer van belang dat je de camera verder niet roteert!

Methode 2: kruislingse opnames door het midden
Een betere, maar iets lastigere methode is het maken van een kruislingse opname. Dit werkt meer in overeenstemming met je ogen: als je naar een object dichtbij kijkt, vlak voor je gezicht, zul je merken dat je scheel kijkt. De kijkrichting van je linker en rechter oog kruist elkaar precies daar waar je op dat moment heenkijkt.
Met camera's kun je dit nabootsen. Schiet weer 2 foto's, maar richt de lens daarbij telkens op het belangrijkste object, of het "middelpunt" van je 3D foto. Ook hierbij mag je de camera verder absoluut niet om een andere as roteren!

Het voordeel van deze methode is dat je een beter 3D effect krijgt.
Voor kleinere voorwerpen kun je een veel eenvoudiger methode gebruiken: neem een draaibaar plateau (bijv. een bureaustoel). Plaats het voorwerp precies op de rotatieas. Zet de camera naast het plateau en richt op het midden van het object.
Druk nu af, en je hebt de foto voor het linkeroog. Draai het plateau een paar graden naar rechts, en druk weer af. Je hebt nu een foto voor het rechteroog. Deze opnames zijn i.h.a. ook zeer geschikt om te bekijken met de nieuwe wobble-methode!
Afstand tussen de opnames
Voor beide methodes geldt: de afstand tussen de twee cameraposities is zeer belangrijk. Hoe groter deze afstand, hoe groter het diepte-effect. Maar een te grote afstand zal ervoor zorgen dat je hersenen het niet meer snappen, en zul je hooguit twee plaatjes door elkaar zien.
De gemiddelde afstand tussen de ogen van mensen is zo'n 6,3cm. Dus voor foto's van dichtbij, zeg 50cm tot enkele meters, zul je ongeveer deze afstand moeten nemen. Wil je het 3D effect van landschappen vastleggen, dan kun je veel grotere afstanden nemen, 50cm tot zelfs meters! Zorg dan wel ervoor dat er geen grote, in het oog springende (bijna lettelijk! :) objecten in het zichtveld staan, dat zal dan zeer storend zijn. Experimenteer!