Spring naar de content

Op deze pagina:

Informatie over de 3D site op RandySimons.com

Pagina-navigatie:

Gereedschappen


Introductie

3d_voorbeeld.jpgJe eigen 3D afbeeldingen maken is eenvoudig. Een normale digitale camera of een webcam is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Een rood/blauw, rood/groen of rood/cyaan-brilletje is handig, maar je kunt je 3D afbeeldingen ook echt 3D zien met de scheel-kijk-methode of de 'wobble methode'. Deze pagina laat in een paar stappen zien hoe je een 3D-foto kunt maken, en kan zelfs de 3D-foto voor je maken!

Wil je voorbeelden zien? Dan bekijk de 3D Images Archive

Hoe het werkt

Er is een reden waarom je twee ogen hebt: het beeld dat je hersenen krijgen van je linker en rechter oog verschilt iets in positie. Je brein kan aan de hand van het verschil diepte afleiden. Het komt erop neer dat het verschil in positie van objecten dichtbij een stuk groter is dan het verschil in positie van objecten ver weg.

Om echte diepte waar te nemen moeten we dus het twee-ogen-systeem simuleren met een camera en het computerscherm.

Probleem 1

Ik heb twee ogen, maar mijn camera functioneert maar als één. De oplossing: we maken gewoon twee foto's, naast elkaar, net als je ogen. Dat was simpel :) Maar het volgend probleem is lastiger:

Probleem 2

Je monitor is zo plat als een pannenkoek. (Tenzij je een héle oude hebt.) Je linker en rechter oog zien precies dezelfde afbeelding op het scherm, dus je zult geen diepte waarnemen. Tegenwoordig zijn er wel echte 3D schermen, oftewel "auto 3D displays". Duur en nog niet erg praktisch.

Op de één of andere manier moeten we beide afbeeldingen op dezelfde plaats op hetzelfde moment krijgen, zonder dat je linker oog de afbeelding bedoelt voor je rechter oog kan zien en omgekeerd.

Nu komt de 3D bril in actie. Als je door het rode "glas" kijkt zul je merken dat er geen verschil meer is tussen rood en wit. Maar als je door het andere (groene, blauwe of cyaan) glas kijkt zullen alle rode dingen opeens zwart worden. Omgekeerd geldt hetzelfde: alle groen/blauw/cyaan-kleurige objecten zullen zwart zijn als je door het rode glas kijkt.

Aangezien we een rode en groen/blauw/cyaan afbeelding op exact dezelfde plaats op scherm kunnen weergeven (we krijgen dan mengkleuren) hebben we met de 3D-bril een effectieve manier om het beeld voor je linker en rechter oog te scheiden.

Er zijn uiteraard andere opties, maar dit is de eenvoudigste en goedkoopste. Hoewel, er is een goedkopere oplossing (gratis!): de scheelkijk-methode. In plaats van om beide afbeeldingen op dezelfde plaats te op scherm te krijgen, projecteren we ze gewoon naast elkaar. Als je nu scheelkijkt, kun je beide afbeeldingen toch "op elkaar leggen". Deze methode vereist wel enige oefening, maar geeft m.i. de mooiste resulaten zonder hulpmiddelen. De methode wordt in de 3D-viewer verder uitgelegd.

Stap 1: het maken van de foto's

Tenzij je de luxe van twee identieke camera's hebt, zul je 2 foto's moeten maken: een voor het linker oog en een voor het rechter. Dat houdt wel in dat je geen 3D afbeeldingen kunt maken van bewegende zaken.

Methode 1: parallelle opnames 

Er zijn twee methodes om bruikbare afbeeldingen te krijgen. De eerste is om de foto's parallel te schieten. Maak eerst de foto die het linker oog voorstelt. Daarna verplaats je de camera exact haaks op de kijkrichting een stukje naar rechts en maakt de foto voor het rechter oog. Het is zeer van belang dat je de camera verder niet roteert!

Eenvoudige manier om 3D afbeeldingen te maken

Methode 2: kruislingse opnames door het midden 

Een betere, maar iets lastigere methode is het maken van een kruislingse opname. Dit werkt meer in overeenstemming met je ogen: als je naar een object dichtbij kijkt, vlak voor je gezicht, zul je merken dat je scheel kijkt. De kijkrichting van je linker en rechter oog kruist elkaar precies daar waar je op dat moment heenkijkt.

Met camera's kun je dit nabootsen. Schiet weer 2 foto's, maar richt de lens daarbij telkens op het belangrijkste object, of het "middelpunt" van je 3D foto. Ook hierbij mag je de camera verder absoluut niet om een andere as roteren!

Moeilijkere, maar betere manier om 3D afbeeldingen te maken

Het voordeel van deze methode is dat je een beter 3D effect krijgt.

Voor kleinere voorwerpen kun je een veel eenvoudiger methode gebruiken: neem een draaibaar plateau (bijv. een bureaustoel). Plaats het voorwerp precies op de rotatieas. Zet de camera naast het plateau en richt op het midden van het object.

Druk nu af, en je hebt de foto voor het linkeroog. Draai het plateau een paar graden naar rechts, en druk weer af. Je hebt nu een foto voor het rechteroog. Deze opnames zijn i.h.a. ook zeer geschikt om te bekijken met de nieuwe wobble-methode!

Afstand tussen de opnames 

Voor beide methodes geldt: de afstand tussen de twee cameraposities is zeer belangrijk. Hoe groter deze afstand, hoe groter het diepte-effect. Maar een te grote afstand zal ervoor zorgen dat je hersenen het niet meer snappen, en zul je hooguit twee plaatjes door elkaar zien.

De gemiddelde afstand tussen de ogen van mensen is zo'n 6,3cm. Dus voor foto's van dichtbij, zeg 50cm tot enkele meters, zul je ongeveer deze afstand moeten nemen. Wil je het 3D effect van landschappen vastleggen, dan kun je veel grotere afstanden nemen, 50cm tot zelfs meters! Zorg dan wel ervoor dat er geen grote, in het oog springende (bijna lettelijk! :) objecten in het zichtveld staan, dat zal dan zeer storend zijn. Experimenteer!

Stap 2: het genereren van de 3D afbeeldignen.

Nadat je de foto's genomen hebt, moet je ze combineren tot één. Dit kun je zelf doen, maar je dat kan ook met deze website. Upload simpelweg de twee afbeeldingen, voor het linker- en rechteroog, en de server zal er een rood/cyaan versie van maken, die je met een 3D brilletje kunt bekijken.

Je zult in veel gevalen de foto's moeten voorbewerken; de foto's van digitale camera's zijn te groot voor dit doel. Je moet de foto's kleiner maken (resizen). Dat kan met de volgende programma's voor Windows: IrfanView ↑ is gratis en prima geschikt. Voor WindowsXP kun je ook de gratis Image Resizer PowerToy ↑ gebruiken. Maar eigenlijk kan elk willekeurig fotoprogramma het.

Vereisten voor de afbeeldingen:

  • Beide afbeeldingen moeten exact dezelfde resolutie hebben
  • Beide afbeeldingen moeten in het JPEG of PNG formaat zijn
  • Beide afbeeldingen mogen niet groter dan 1MiB elk zijn, pas indien nodig de JPEG compressie aan
  • Beide afbeeldingen mogen niet groter dan 1280x1024 pixels zijn. Een resolutie van 640x480 is erg geschikt voor dit doel

Als aan één of meer van deze voorwaarden niet wordt voldaan, dan zal de server je afbeeldingen afwijzen!

Standaard zijn de foto's alleen te bekijken door jou! Als je tevreden bent met het resultaat kun je ook kiezen om de afbeelding openbaar te maken.

Kies de afbeelding voor het linker oog:


Kies de afbeelding voor het rechter oog



(Heb geduld! Het uploaden en verwerken van de afbeeldingen kan enkele minuten duren, afhankelijk van je internetverbinding)

Stap 3: het bekijken van de 3D opname

anaglyph 3d brilNa het uploaden van de afbeeldingen kom je in de Image Viewer terecht. Er zijn vijf methodes om de 3D afbeelding te bekijken:

  • Met een rood/cyaan 'anaglyph' brilletje (zie hiernaast)
  • Met een rood/groen brilletje
  • Met een rron/blauw brilletje
  • De 'scheelkijkmethode': de beide afbeeldingen worden naast elkaar getoond. De afbeelding voor het linkeroog staat rechts, en omgekeerd. Door scheel te kijken kun je met je rechteroog naar de linker afbeelding kijken - welke dus bedoeld is voor het rechteroog.
    Deze techniek geeft het beste resultaat (volledig kleur, echte 3D, geen extra hulpmiddelen nodig) maar vereist oefening.
    Tip! Bekijk de afbeeldingen van een paar meter afstand! Focussen is zo een minder groot probleem.
  • De 'wobble' of 'afwisselende' methode: de links/rechts afbeelding worden snel na elkaar op dezelfde plek getoond. Het effect is overtuigend, vereist geen oefening en is zelfs door mensen die anders geen 3D-perceptie hebben te bekijken. Deze methode werkt echter alleen indien de opname met de 'kruislingse opname door het midden'-methode is gemaakt.

In de viewer kun je tevens beslissen of je de afbeelding openbaar wilt maken, zodat anderen hem kunnen bewonderen.

Andere 3D-sites

Deze site is onderdeel van een zgn. Webring: een aanschakeling (ketting, ring) van verschillende sites over een onderwerp. De meeste van de sites in deze Webring zijn echter Engelstalig.



This RingSurf ↑ Stereoscopic 3D Web Ring ↑ Net Ring
owned by Randy Simons →
[ Previous 5 Sites ↑ | Skip Previous ↑ | Previous ↑ | Next ↑ ]
[ Skip Next ↑ | Next 5 Sites ↑ | Random Site ↑ | List Sites ↑ ]
Site-informatie