Spring naar de content

Op deze pagina:

Informatie over het fotoalbumsysteem op RandySimons.com

Pagina-navigatie:

Gereedschappen


Het fotoalbum

Het fotoalbum is een soort "content management system" voor foto's. Het systeem biedt aan verscheidene fotografen de mogelijkheid om op eenvoudige wijzen foto's te publiceren op internet.

De albumpagina zelf, waarmee het publiek de foto's kan bekijken, is eenvoudig gehouden; het doel is om de foto's zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Toch biedt het de mogelijkheid tot snelle navigatie en kunnen de kijkers eenvoudig commentaar leveren op een foto.

Bekijk het fotoalbum →

De foto's

Veruit de meeste foto's in het album zijn afkomstig van mijn zus en mijn vader. Beide zijn ze professioneel met fotografie bezig, maar ook in de vrije tijd wordt er vaak op de ontspanner gedrukt. Het resultaat zijn dan ook niet 'zomaar vakantiekiekjes', maar kunst!

Techniek

De server

Het systeem is ontwikkeld in PHP. Voor dataopslag van zowel informatie als foto's wordt een MySQL database gebruikt. Uiteraard wordt Nexime → gebruikt voor de interne verwerking van de foto's, zoals het schalen en het optimaliseren van de foto's voor online gebruik.

De client

Ook voor de bezoeker zijn er speciale technieken ingebouwd. Zo wordt er gebruik gemaakt van navigatie-tags. Moderne browsers, zoals Opera en FireFox, tonen hierdoor een extra navgatiebalk. In Opera is een druk op de spatiebalk voldoende voor het bekijken van de volgende foto.

Caching

Daarnaast worden er diverse lagen van caching gebruikt.
  • Aan de server-kant wordt een foto slechts één keer verwerkt door Nexime en de bewerkte foto wordt opgeslagen voor een volgende keer. 
  • Aan de kant van de gebruiker wordt een gedownloade foto opgeslagen in de browsercache.
  • Als de gebruiker een foto bekijkt, dan haalt de webpagina de volgende foto reeds op van de server. Daardoor reageert het albumsysteem zeer vlot als de gebruiker de volgende foto wilt bekijken.
Site-informatie