Spring naar de content

Op deze pagina:

Uitleg over Content Management Systemen en voor wie een CMS geschikt is. Tevens uitleg waarom ik een eigen CMS heb ontwikkeld, en wat de mogelijkheden daarvan zijn.

Pagina-navigatie:

Subpagina's

Gereedschappen


Wat is een CMS?

CMS staat voor 'Content Management System', oftewel een systeem om de content van een website mee te beheren. Dat kan allerlei vormen aannemen. Zo is het fotoalbum op RandySimons.com → ook een voorbeeld van een CMS: de beheerder van een album kan op eenvoudige wijze de content, foto's in dit geval, beheren. Foto's toevoegen, verwijderen, verplaatsen, nieuwe albums maken etc. zijn allemaal eenvoudig te regelen, zonder technische kennis.

Een groot voordeel van een CMS is dat content en opmaak goed van elkaar gescheiden zijn. Dat betekent dat een complete site eenvoudig in een nieuw jasje gestoken kan worden, zonder de content aan te passen. Of dat juist de content drastisch kan wijzigen, zonder de opmaak aan te hoeven passen. Het CMS zorgt er zelf voor dat de content wordt voorzien van de juiste opmaak.

Alle pagina's op deze site zijn ook met een CMS gemaakt. Dit stelt mij in staat om zeer eenvoudig de teksten te beheren, pagina's toe te voegen en de menustructuur te wijzigen. Of, uiteraard, om de site eenvoudig van een ander uiterlijk te voorzien.

Is een CMS wat voor mij?

Voor wie is een CMS bedoeld?
Een CMS is een ideaal hulpmiddel voor mensen en instellingen die graag een eigen website willen beheren, zonder dat daarvoor technische kennis vereist is, en zonder dat voor elke wijziging de webdesigner ingeschakeld moet worden.
En ook al is die technische kennis wel aanwezig, met een CMS is het beheren van een site veel eenvoudiger, dus sneller, dus goedkoper en prettiger.
Wat zijn de voordelen van een CMS, t.o.v. andere oplossingen zoals DreamWeaver en FrontPage?
Pakketten zoals DreamWeaver en FrontPage worden gebruikt voor het ontwerp van een website. Ze zijn daardoor vaak over-complex voor het simpel bijhouden van de content van een site.
Met een CMS, zoals dit, zijn ontwerp en content strikt gescheiden. Een CMS is dan ook speciaal gemaakt voor content-beheer, zonder de gebruiker "lastig te vallen" met zaken die enkel voor het ontwerp van de site bedoeld zijn.

Een mogelijk nog groter voordeel is de eenvoudige integratie van volledig dynamische content in een CMS-pagina. De integratie van een album-keuze dialoog in het online fotoalbum →. Als de bezoeker een album kiest, worden de gegevens daarvan getoond binnen een met het CMS gemaakte pagina. Een CMS biedt dan ook veel meer vrijheid voor dit soort zaken.
Ok, ik wil een website met CMS. Wat is de procedure?
De procedure is als volgt:
 • Een kundig ontwerper ↑ maakt in samenspraak met de opdrachtgever een basisontwerp (sjablonen) voor de website.
 • Het CMS en sjablonen worden geinstalleerd op een webserver.
 • De ontwerper zal veelal ook de initiële content (tekst, afbeeldingen etc) reeds invoeren in het CMS, in samenspraak met de opdrachtgever.
 • Uw site is klaar!
 • Wijzigingen in de menustructuur en tekst of het toevoegen en verwijderen van pagina's kunt u geheel zelf regelen, zonder verdere kosten.

Interesse gekregen voor een eigen CMS gebaseerde website? Neem contact op met mij → of kijk op isiweb.nl ↑.

Waarom een eigen CMS?

Deze site is volledig gemaakt en onderhouden met een door mijzelf ontwikkeld Content Management System. Hoewel er op internet vele CMS'en te vinden zijn, is er voor mij een aantal redenen geweest om toch zelf een CMS te ontwikkelen.

 • Veel CMS'en hebben een overvloed aan (voor mij) overbodige mogelijkheden, of er ontbreken juist mogelijkheden die ik zoek.
 • Het integreren van een bestaand CMS kost ook veel moeite en tijd.
 • Eventuele aanpassingen in een bestaand CMS vereisen een grondige kennis van het systeem. Met een eigen ontwikkeld systeem is deze kennis uiteraard al volledig aanwezig.
 • CMS'en gebruiken een eigen, beperkt of voor mijn onbekend, of zelfs geen template engine.

Het resultaat is een CMS dat precies voeldoet aan mijn eisen en dat eenvoudig aanpasbaar is.

Functionaliteit van dit CMS

Dit CMS is een 'general purpose' CMS. D.w.z., het is speciaal geschikt voor het maken van 'normale' menu-gestuurde websites met tekstuele informatie. Denk daarbij aan sites met bedrijfs- en productinformatie, persoonlijke sites etc.

 • Eenvoudige maar doeltreffende website-structuur, welke eenvoudig te beheren is.
 • Volledig sjabloon-gebaseerd. Ontwerp en onderhoud de basis-sjablonen eenvoudig met een HTML-editor zoals DreamWeaver of Nvu. Het CMS vult de content in.
 • Krachtige menu-functionaleit, voor het automatisch genereren van menu's op basis van de website-structuur.
 • Mogelijkheid tot het onderhouden van volledig meertalige sites.
 • Preview-functie: bekijk aanpassingen aan een pagina zonder dat deze "live" staat.
 • SEO-vriendelijk: beheer titel, keywords, description per pagina. Ook de URL's van de pagina's worden automatisch omgezet in een SEO- en leesvriendelijke vorm.
 • Eenvoudig aan te passen voor eventele extra functionaliteit. De demonstratie van Nexime → is op deze manier geïntegreerd in de website.
 • Ingebouwd en flexibel systeem voor webfeeds ↑, waarmee het eenvoudig is om bezoekers op de hoogte te brengen van nieuws op de website. I.t.t. nieuwsbrieven zijn webfeeds altijd actueel, en zijn er geen problemen met spam en privacy!

Zie ook de screenshots van het CMS →.

Update 2011: nieuw CMS!

Dit CMS is inmiddels ruim 5 jaar oud en toe aan vervanging. Daarom ben ik druk bezig met een compleet nieuw CMS. Geschreven in PHP 5.2 en voor een belangrijk deel in XSLT, en leunt zwaar op andere XML-technieken. Door deze technieken kan ik veel makkelijker veel complexere sjablonen maken dan voorheen. Deze krachtige sjablonen en een speciaal paginamodel bieden het de ontwerper een enorme flexibiliteit, zonder de gebruiker te overladen met "mogelijkheden". Last but not least is het gedoe met plaatsen van foto's verleden tijd: upload foto's in originele kwaliteit, en het CMS zorgt er zelf voor dat de foto's perfect op maat gemaakt worden voor elk doel.

Resultaat: een prachtige website, met een perfect op maat gemaakte pagina-editor voor jóúw website, voor weinig geld!

Site-informatie